måndag 18 april 2011

Klappersten

Klapperstenar är mindre stenar som slipats och rundats genom friktion mot varandra vid sjö- och havsstränder.

Klapperstenar är vanligt förekommande i Sverige både på ost- och västkusten. Ibland kan de torna upp sig till mäktiga vallar längs stranden. Ett exempel på detta kan vi se vid Gotlands nordliga så kallade "stenkust" och på nordvästra Öland där klapperstensfältet Neptuni åkrar återfinns.

Biotoper

En biotop är en biologisk term för en typ av omgivning/naturtyp, där vissa växt- eller djursamhällen hör hemma. Biotopens speciella egenskaper gör att vissa organismer trivs bättre än andra och biotopen påverkar därför vilka djur och växter som lever i området. Den grupp av organismer som lever i en biotop kallas för biotopens biocenos. Med enklare ord är en biotop ett område där vissa växter och djur trivs bättre, som t.ex. älgen i en skog efter en skogsbrand, älgen behöver de viktiga näringsämnena som framställs efter en skogsbrand.

I ett industriellt utvecklat samhälle som Sverige är alla biotoper i någon mån påverkade av mänsklig verksamhet, såsom olika former av industriell verksamhet, åkerbruk, djurhållning, vattenanvändning etc. Ett mycket stort antal biotoper är ett direkt resultat av sådana verksamheter.

Biotopens karaktär avgörs av abiotiska och biotiska faktorer, dvs. fysikaliska och kemiska förhållanden som vindrörelser, ljus, temperatur, vatten och mineralämnestillgång samt levande organismer som kan vara föda, konkurrenter eller rovdjur.

Exempel på biotoper är:

äng, lövskog, insjö, hällmark, öken, regnskog och korallrev.

Källa: Wikipedia och Nationalencyklopedin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar